Sekretesspolicy

Introduktion

HomeAway respekterar din rätt till integritet och tar din integritet på allvar. HomeAway har som mål att alltid skydda och säkra alla personuppgifter du ger oss. I denna Sekretesspolicy förklaras vilka vi är; hur vi samlar in, använder och delar dina personuppgifter; hur du kan hantera den information du ger oss och utöva din rätt till integritet samt hur vi skyddar din information. Denna Sekretesspolicy omfattar vår användning av eventuella personuppgifter som vi samlar in från dig via våra onlinetjänster, inklusive vår webbsida, vår App och våra API:er för onlinebokningar (dvs. onlinebokningsverktyg som används av våra samarbetspartners och ägare) (”Onlinetjänster”), eller som du ger oss på något annat sätt (nedan kallade ”Tjänster”).

Vad gör HomeAway?

HomeAway tillhandahåller en onlinemarknadsplats för att personer ska kunna söka efter och korttidshyra semesterbostäder eller lägga ut sina egna bostäder för uthyrning. Bostäder kan läggas ut via våra onlinetjänster. Vi erbjuder kundsupport genom vår kundtjänst, som hjälper dig med eventuella frågor eller problem du har rörande din utläggning eller bokning.

Som den används i denna Sekretesspolicy avser termen ”Ägare” en bostadsinnehavare, -uthyrare eller -förvaltare som lägger ut eller är i färd med att lägga ut en eller flera bostäder på våra onlinetjänster. Termen ”Resenär” avser en användare som använder webbplatsen för att leta efter bostäder att hyra.

Några viktiga saker du bör känna till beträffande hur vi använder din information:

  • Vi använder din information (och informationen om dina medresenärer) för att möjliggöra resebokningar.
  • Detta inkluderar att dela dina bokningsuppgifter med våra Leverantörer eller Ägare, så att de kan utföra din bokning.
  • Vi anlitar också andra tredjepartsleverantörer som tillhandahåller tjänster eller funktioner på våra vägnar.
  • Om du väljer att ta emot marknadsföringsinformation informerar vi dig om eventuella specialerbjudanden som kan vara av intresse för dig, inklusive våra lojalitetsprogram. Du kan när som helst avregistrera dig genom att besöka vårt Preferenscenter på Kundtjänstportalen eller avsluta prenumerationen enligt anvisningarna i vår kommunikation.
  • Du kan kontakta oss för att uppdatera eller få tillgång till din information via vår Kundtjänstportal eller med hjälp av vår kontaktinformation i avsnittet Kontakta oss.
  • Vi använder information såsom cookies för att förbättra din upplevelse av Onlinetjänster; för att få tillgång till statistik som hjälper oss att förbättra våra Tjänster i allmänhet; samt för att samla in information om resmål som är intressanta för dig, så att de reseannonser som visas är relevantare för dig.
  • Emellanåt, och vanligtvis efter att du varit i kontakt med oss, kommer vi att be om feedback från dig för att vi ska kunna erbjuda så bra tjänster som möjligt.
  • Personuppgiftsansvarig för dina personuppgifter är HomeAway UK Limited. Om du använder våra Tjänster från platser utanför USA ska du vara medveten om att din information kan komma att överföras till, sparas i, och på annat sätt behandlas i USA, där vissa av våra servrar är belägna och en central databas drivs. Du kan vara säker på att vi vidtar lämpliga åtgärder för att skydda din integritet och säkerhet.

Vi rekommenderar att du läser denna Sekretesspolicy i sin helhet, så att du håller dig fullständigt informerad. Om du emellertid bara är intresserad av ett särskilt avsnitt i denna Sekretesspolicy klickar du på relevant snabblänk i menyn.

Om du har några frågor eller funderingar över vår användning av dina personuppgifter ber vi dig kontakta oss via vår Kundtjänstportal, som du hittar i avsnittet ”Kontakta oss” längst ned i denna policy.

Externa länkar

Om någon del av våra Onlinetjänster länkar dig till andra webbsidor eller Appar omfattas inte dessa av detta Sekretessmeddelande. Vi rekommenderar därför att du läser igenom de sekretessmeddelanden/-utlåtanden/-policyer som publiceras på dessa andra webbsidor så att du förstår deras rutiner för insamling, användning och utlämnande av personuppgifter.

Vilka personuppgifter samlar vi in, och varför?

De personuppgifter som vi kan komma att samla in om dig hamnar generellt i någon av följande kategorier:

  • Information som du lämnar direkt till oss

    Vi kan komma att be dig lämna personuppgifter direkt till oss. Till exempel kan vi be dig uppge dina kontaktuppgifter, såsom fullständigt namn, telefonnummer och e-postadress för att det ska vara möjligt att:

    • genomföra din resebokning
    • skapa eller registrera ett konto hos oss
    • tillhandahålla de tjänster och den information du begär, till exempel uppgifter om din bokning
    • tillhandahålla ett telefonnummer till en kontaktperson vid nödfall för dig
    • uppdatera information för flygbonusprogram eller andra lojalitetsprogram
    • skapa en prenumeration åt dig på vår marknadsföringskommunikation
    • lämna in dina förfrågningar.

    För att kunna göra betalningar måste du också lämna faktureringsuppgifter (t.ex. kreditkortsnummer, kortinnehavarens namn och utgångsdatum).

    Du kan också lämna information om Resenärer i din bokning, dina preferenser för marknadsföring och när du deltar i en undersökning eller tävling. När du skapar ett konto ska du ange ett inloggningsnamn/medlems-ID och ett lösenord.

    Dina personuppgifter kan också vara kopplade till Cookies för att möjliggöra korrekt drift av våra Onlinetjänster, lagra dina sökningar efter resor på våra Onlinetjänster och samla in information om hur du använder våra Onlinetjänster. Mer information finns i vår Cookiepolicy.

    Om du är anställd med företagskonto, leverantör eller någon annan typ av affärspartner, t.ex. en Ägare eller en resebyrå, kan övrig information som samlas in inkludera uppgifter om arbetsgivare, arbetsgivarnummer eller andra relevanta uppgifter.

    För Ägare kan ytterligare personuppgifter samlas in för att lägga ut en fastighet, kommunicera med en användare eller Resenär och när du konfigurerar finansiell kontoinformation för behandling av betalningar.

    o Särskilda kategorier av personuppgifter

    Några typer av personuppgifter, t.ex. vissa identifikationsnummer som utfärdats av myndigheter, religion, hälsa och sexualitet, anses vara känsliga och kräver ytterligare skydd enligt gällande lagar. Vi samlar endast in känsliga personuppgifter under begränsade omständigheter. Här följer några exempel på den här typen av information:

    • Hälsorelaterad information kan behövas för att du ska kunna ordna med eller boka lämpligt reseboende samt krav på handikappanpassning eller bekvämlighet.
    • Identifikationsnummer som utfärdats av myndigheter, t.ex. nummer på pass eller körkort, kan krävas för hyrbil eller andra resebokningar.
    • Du kan lämna övrig information efter eget val, som kan inbegripa eller antyda information som religion, hälsa eller andra uppgifter, t.ex. kostbehov.
  • Information som frivilligt lämnats om dina medresenärer

    Om du gör en bokning via vår kundtjänst över telefon och om du som en del av den bokningen vill köpa ytterligare reseprodukter på någon annans vägnar kommer vi att begära den personens personuppgifter. Du ska inhämta samtycke från eventuella andra personer innan du uppger deras personuppgifter. Om dina medresenärer vill ändra eller ta bort sin information kan de kontakta oss direkt med hjälp av kontaktinformationen i avsnittet ”Kontakta oss” längst ned i denna policy.

  • Information som vi samlar in automatiskt

    När du besöker oss på våra Onlinetjänster kan vi komma att samla in viss information automatiskt från din enhet. I vissa länder, vilket inkluderar länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, kan denna information betraktas som personuppgifter enligt gällande dataskyddslagstiftning.

    Mer specifikt kan den information som vi samlar in automatiskt inkludera information som din IP-adress, enhetstyp, unikt enhetsidentifieringsnummer, webbläsartyp (till exempel Firefox, Safari eller Internet Explorer), internetleverantör (ISP), operativsystem och mobiloperatör. För webbsideanvändare samlas också uppgifter in om eventuella refererande webbsidor eller utgångssidor samt om geografisk position (t.ex. platser på lands- eller stadsnivå).

    Vi kan även samla in annan teknisk information, till exempel om hur din enhet har interagerat med våra Onlinetjänster, vilket inkluderar vilka sidor du har besökt och vilka länkar du har klickat på, dvs. resor som visats samt tid och datum för dessa.

    Genom att samla in denna information kan vi få en bättre förståelse för vilka besökare som kommer till våra Onlinetjänster, var de kommer ifrån och vilket innehåll på våra Onlinetjänster som är av intresse för dem. Vi använder denna information för interna analysändamål samt för att förbättra våra Onlinetjänsters kvalitet och relevans för våra besökare, till exempel genom att anpassa din användarupplevelse, skräddarsy dina sökningar och visa annonser som kan vara av intresse för dig. Vi använder även denna automatiskt insamlade information för att förhindra och upptäcka bedrägeri.

    En del av denna information kan komma att samlas in med hjälp av cookies och liknande spårningsteknik enligt vad som förklaras vidare under rubriken ”Cookies och liknande spårningsteknik”.

  • Information som vi samlar in när du använder Appar

    När du använder någon av dina appar för smarttelefon, surfplatta eller andra plattformar (gemensamt kallade ”App” eller ”Appar” enligt vad som är tillämpligt) samlar vi även in följande:

    Vi samlar in information om funktionaliteten hos de Appar som du har tillgång till och använder. Därigenom blir det möjligt för oss att identifiera de områden av Apparna som är av intresse för våra kunder, så att vi kan justera och göra fortlöpande förbättringar av Apparna.

    Varje App skickar också enhetens unika identifierare (UDI, Unique Device Identifier) till oss, vilket är en sekvens av siffror eller bokstäver som är unik för din enhet. Vi använder endast denna när appen öppnas för första gången, så att vi kan bekräfta till våra reklamnätverk antalet nedladdningar som är resultat av klick på respektive webbannons och andra marknadsföringsverktyg. När en e-postadress uppges associerar vi den med din nuvarande unika enhetsidentifierare eller ditt nuvarande cookie-ID för att ge en smidig upplevelse över dina enheter.

    Varje App skickar även information till oss om felmeddelanden om den skulle krascha eller hänga sig. Detta ger oss möjlighet att undersöka felet och förbättra Appens stabilitet i framtida uppdateringar. I dessa felmeddelanden ingår information om mobilens typ och version, dess unika enhetsidentifierare, vilken funktion som användes, appens status och vid vilken tidpunkt felet inträffade. Vi använder inte denna information för något annat syfte än att undersöka och åtgärda felet.

    Du har alltid möjlighet att kontrollera vilken information en App skickar till oss. Du kan utöva denna kontroll antingen genom att ändra Appens inställningar i dess inställningsmeny eller genom att ändra mobilens inställningar. Alternativt kan du radera Appen helt från din enhet och använda våra tjänster genom vår webbsida.

  • Information som vi inhämtar från tredjepartskällor

    Med jämna mellanrum kan vi även komma att, med lagliga medel, inhämta personuppgifter om dig från samarbetspartners, affärspartners och andra oberoende tredjepartskällor och lägga till dessa i vår kontoinformation. Exempel på information som vi kan komma i besittning av är uppdaterad kontaktinformation, såsom e-postadress, samt köphistorik och demografisk information.

  • Information som vi samlar in när du kommunicerar med oss med hjälp av följande metoder

    Sociala medier: Om du använder någon av våra funktioner för sociala medier på våra Onlinetjänster eller på annat sätt genom en leverantör av ett socialt medium kan vi få tillgång till information om dig via leverantören i fråga i enlighet med leverantörens sekretesspolicy. Vi erbjuder till exempel alternativet att registrera sig på vår webbsida via funktionen ”Koppla till Facebook”, som ger dig möjlighet att registrera dig på vår webbsida med ditt Facebook-konto utan att behöva ange den obligatoriska informationen manuellt på vår webbsida.

    Om du använder en funktion på ett socialt medium och har valt att inkludera information på ditt konto hos det sociala mediet, kan vi få tillgång till informationen om dig, såsom ditt namn, din profilbild, ditt kön, din födelsedag, din e-postadress, din hemstad eller region och annan information som du har valt att göra tillgänglig. Med förbehåll för dina sekretessinställningar använder vi information som du lämnat till en leverantör av ett socialt medium beträffande dina respektive platser (”Platsdata”) för att förse dig med relevant innehåll. Vi lagrar inte och använder inte data som är relaterade till de vänner du är ansluten till på sociala medier.

    Vi kan också få tillgång till information från leverantörer av sociala medier om din användning av Appar som vi kör på deras webbsidor. Därför uppmanar vi dig att granska sekretesspolicyn från respektive leverantör av de sociala medier som du använder.

    Övervakning och inspelning av samtal: Samtal till och från våra kundtjänstteam kan spelas in eller övervakas för kvalitetskontrolländamål, analys, för att skydda oss i händelse av en rättstvist och för att utbilda personalen. Inspelningar av samtal kommer att lagras i enlighet med denna Sekretesspolicy. Alla personuppgifter som erhålls från dig under samtalet behandlas i enlighet med bestämmelserna i denna Sekretesspolicy.

    Övrig onlinekommunikation:
    All kommunikation som du har med oss eller Ägare via våra Onlinetjänster, t.ex. chatt, kommer att registreras och övervakas för kvalitetskontrolländamål, för att skydda oss i händelse av en rättstvist och för att utbilda personalen. Den här informationen kommer att bearbetas och lagras i enlighet med denna Sekretesspolicy.

    När du väljer att kommunicera med en Ägare via våra Onlinetjänster kommer ditt namn och annan information du tillhandahåller att vara synlig för den relevanta Ägaren så att de kan svara till dig. Sådana meddelanden är föremål för Regler och villkor för Resenärer.

    Spel: Vi kan förbehålla oss rätten att ibland tillhandahålla spel på våra Onlinetjänster. Dessa spel kan ge möjlighet att ansluta till andra användare eller tredje part. Om så är fallet godkänner du att dina personuppgifter överförs i enlighet med detta.

  • Resenärs- och Ägaromdömen

    Vi kan samla in omdömen skrivna av Resenärer om en bostad som de har bott i (”Resenärsomdömen”) och/eller skrivna av Ägare om en Resenärs vistelse (”Ägaromdömen”). Resenärsomdömen visas på vår webbplats, medan Ägaromdömen endast kommer att lämnas till Ägare som får en förfrågan eller bokningsbegäran från den Resenären. Både Ägare och Resenärer måste följa Innehållsriktlinjerna i våra Regler och villkor. Ägaromdömen gör det möjligt för en Ägare att få veta mer om Resenären som har kontaktat dem och därmed öka förtroendet för vår plattform. Ägare måste följa Regler och villkor för Ägare samt gällande lag och detta inkluderar att inte använda någon information om en Resenär för att diskriminera sådan Resenär. Vi tar inget ansvar för om Ägaren räknar ut vem du är baserat på innehållet i ditt omdöme och kontaktar dig direkt.
  • Cookies och liknande spårningsteknik

    Vi använder cookies och liknande spårningsteknik (gemensamt kallat ”Cookies”) för att samla in och använda personuppgifter om dig, bland annat som underlag för intressebaserad reklam. Läs vår cookiepolicy för mer information om vilka typer av Cookies vi och våra leverantörer använder, varför vi använder dem och hur du kan kontrollera Cookies. Vi kan komma att kombinera den information du lämnar till oss med information om dina transaktioner och information vi mottar om dig från tredjeparter som utför tjänster på våra vägnar. Den information som tas emot via Cookies och liknande teknik kan göra det möjligt för oss att korsspåra enheter och användares klickströmsdata som associeras med relevanta Cookies.

  • I allmänhet använder vi de personuppgifter som vi samlat in från dig endast för de ändamål som beskrivs i detta Sekretessmeddelande, eller för ändamål som vi förklarar för dig vid det tillfälle då vi samlar in personuppgifterna.

    Vem delar vi dina personuppgifter med?

    Vi kan komma att lämna ut dina personuppgifter till följande kategorier av mottagare:

    • Våra koncernföretag kommer ibland att dela dina personuppgifter med våra partnerföretag i Expedia Group-familjen, som står listade på expediagroup.com. När vi delar denna information kan vi, efter lagstadgat samtycke av dig, förse dig med reserelaterad och övrig information om produkter och tjänster som vi tror kan vara intressanta för dig. Vidare kan vi, om du gör en förfrågan om att boka semesterbostad genom ett annat varumärke inom Expedia Group, komma att dela med oss av information om dina tidigare resor (men inga andra uppgifter) till ägaren av semesterboendet för att ytterligare underbygga dennas godkännande av din vistelse. I den utsträckning vårt moderbolag eller våra samarbetspartners har tillgång till information om dig kommer de att behandla den minst lika restriktivt som vi gör enligt de villkor som anges i denna Sekretesspolicy. De kommer också att rätta sig efter tillämpliga lagar som reglerar överföring av marknadsföringskommunikation, och i varje e-postmed

      delande med kommersiellt innehåll som de skickar dig åtminstone erbjuda möjligheten att välja att inte ta emot fler sådana e-postmeddelanden i framtiden.

    • Tredjepartstjänsteleverantörer kan tillhandahålla databehandlingstjänster åt oss (till exempel för att ge stöd för leverans av, tillhandahålla funktioner på eller bidra till att förbättra säkerheten för våra Onlinetjänster), eller på annat sätt bearbeta personuppgifter för ändamål som behandling av kreditkortstransaktioner, företagsanalys, kundservice, marknadsföring, distribution av undersökningar eller lotteriprogram, för att underlätta leverans av onlinereklam skräddarsydd efter dina intressen och för att förebygga bedrägerier. I de fall tredjepartstjänsteleverantörer har tillgång till uppgifter om dig samlar de bara in den information som behövs för att de ska kunna utföra sina uppgifter. De har inte tillåtelse att dela eller använda informationen för något annat ändamål.
    • Affärspartners är parter med vilka vi kan komma att erbjuda produkter eller tjänster, eller vilkas produkter eller tjänster kan komma att erbjudas på våra Onlinetjänster. Du ser när en tredjepartsaffärspartner är involverad i en produkt eller tjänst du har efterfrågat eftersom partnerns namn då visas tillsammans med vårt. Om du väljer att använda dessa valfria tjänster kan vi då och då komma att dela med oss av information om dig, inklusive dina personuppgifter, med dessa samarbetspartners. Ett exempel på en affärspartner kan vara ett lojalitetsprogram från tredje part som du tjänar poäng till genom en bokning.

      Om du hänvisades till våra onlinetjänster via en hyperlänk från en extern webbplats hos en av våra partner kommer vi att dela din personliga information, surfaktivitet på våra Onlinetjänster och köpinformation med referenspartnern.

    • Reseleverantörer är till exempel hotell, biluthyrningsföretag, reseförsäkringsbolag, Ägare och, i förekommande fall, aktivitetsleverantörer, järnvägsbolag och kryssningsrederier som levererar de resetjänster du har bokat. Alla tjänster som tillhandahålls av en sådan tredjepartsreseleverantör beskrivs som sådana. Dessa leverantörer kontrolleras inte av HomeAway, och personuppgifter som lämnas till dem är föremål för den tillämpliga leverantörens sekretesspolicy och säkerhetsrutiner. Observera att dessa reseleverantörer även kan kontakta dig vid behov för att få ytterligare information om dig, förenkla din resebokning eller svara på ett meddelande som du har skickat in i enlighet med deras egen oberoende Sekretesspolicy beroende på vad som är tillämpligt.
    • Din onlineprofil kan vara synlig för andra användare, inklusive Ägare, av våra Onlinetjänster. För Ägare kan utlagda fastigheter visa användningsstatistik, såsom information relaterad till ägarnas respons.
    • Leverantörer av sociala medier: När du använder vissa funktioner för sociala medier genom våra Onlinetjänster delar du information med leverantören av respektive socialt medium (t.ex. Facebook). Den information du delar regleras av det sociala mediets sekretesspolicy (inklusive eventuella uppgifter som vi kan ha tillgång till genom leverantören av det sociala mediet). Leverantörer av sociala medier ska informera dig om hur du kan ändra dina sekretessinställningar på deras webbsida.

      Om du kopplar ditt HomeAway-konto till en leverantör av ett socialt medium (till exempel genom ”Koppla till Facebook”) kan vi komma att på den leverantörens plattform göra tillgänglig information som hänför sig till din användning av våra Tjänster, till exempel ett poäng- och lojalitetsprogram som vi kan introducera eller de omdömen du lägger ut på våra Onlinetjänster. Sådan information kan också komma att visas på det sociala mediets webbsidor eller tjänster. Information som görs tillgänglig på det sociala mediets plattform tillskrivs det konto på det sociala mediet som du har kopplat till ditt HomeAway-konto.

      Du kan välja att inaktivera automatisk publicering av sådan information på det sociala mediet genom att redigera dina sekretessinställningar för leverantören av det sociala mediet. Vi kommer inte att förse andra leverantörer av sociala medier med tillgång till ditt kontonummer eller information på HomeAway. Om du kopplar ditt konto på HomeAway till ett socialt medium kan vi även dela ditt användarnamn och din profilbild från det sociala mediet med andra medlemmar på HomeAway. Du kan välja att inaktivera delning av sådan information genom att redigera dina sekretessinställningar på det sociala mediets webbsida.

    • Behörig brottsbekämpande myndighet, statlig övervakningsmyndighet, domstol eller annan tredje part där vi anser att utlämnande av information är nödvändigt (i) av hänsyn till tillämplig lag eller gällande bestämmelser, (ii) för att utöva, upprätthålla eller försvara våra juridiska rättigheter, eller (iii) för att skydda dina eller någon annan persons intressen. Detta inkluderar tillämpliga skattemyndigheter eller andra myndigheter som är skyldiga att samla in skatter, vid behov för att betala skatt från eller på uppdrag av Resenärer eller Ägare till skattemyndigheter i enlighet med Regler och villkor för Onlinetjänster och att uppfylla någon giltig begäran.
    • När vi anser att det är lämpligt att utreda, förebygga eller vidta åtgärder gällande olagliga eller misstänkt olagliga aktiviteter; för att skydda och försvara vårt företags eller webbsidans rättigheter, egendom eller säkerhet, våra kunder eller andra; och i samband med våra Regler och villkor och andra avtal.
    • I samband med en företagstransaktion, såsom vid försäljning av ett dotterbolag eller en verksamhet, fusion, konsolidering, försäljning av egendom eller vid konkurs. Vid eventuellt företagsförvärv informerar vi köparen om att denne endast får använda dina personuppgifter för de ändamål som beskrivs i denna Sekretesspolicy.
    • Andra personer då du har godkänt att informationen lämnas ut.

      Vi kan inte lista varje specifik mottagare i denna Sekretesspolicy på grund av mängden mottagare och den frekvens med vilken denna information ändras. Mottagarkategorierna redogörs för mer ingående i underparagraferna ovan i detta avsnitt. Några exempel är reseleverantörer såsom bostäder, hotell, biluthyrningsföretag och aktivitetsleverantörer, som gör det möjligt för oss att leverera de tjänster du har bokat. Om du har några frågor om hur uppgifter delas med tredje part kontaktar du oss med hjälp av kontaktinformationen längst ned i denna Sekretesspolicy.

      Då och då kan vi komma att dela sammanställd eller anonym information med tredje parter, inklusive annonsörer och investerare. Till exempel kan vi meddela våra annonsörer hur många besökare vår webbsida tar emot, eller vilka de populäraste fastigheterna och semesterresmålen är. Denna information innehåller inga personuppgifter, och används för att utveckla innehåll och tjänster som vi hoppas är av intresse för våra användare.

    Hur använder vi information om dig?

    Våra rättsliga grunder för behandling av personuppgifter (gäller endast EES-besökare)

    Om du är en besökare från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet beror vår rättsliga grund för insamling och användning av de personuppgifter som beskrivs i detta Sekretessmeddelande på vilken typ av personuppgifter det rör sig om och det specifika sammanhang i vilket vi samlar in dem.

    Normalt samlar vi bara in personuppgifter från dig (i) i de fall där vi behöver personuppgifterna för att fullfölja ett avtal med dig, (ii) när behandlingen av personuppgifterna grundar sig på våra berättigade intressen och inte åsidosätts av dina rättigheter, eller (iii) när vi har fått ditt samtycke till att göra det. I vissa fall kommer vi att ha en lagstadgad skyldighet att samla in personuppgifter från dig, till exempel när det är nödvändigt att använda din transaktionshistorik för att kunna slutföra våra finansiella och skattemässiga åtaganden enligt lagen.

    Om vi​ber dig att lämna personuppgifter för att vi ska kunna uppfylla ett lagstadgat krav eller fullfölja ett avtal med dig kommer vi att klargöra det vid tillfället i fråga, och upplysa dig om huruvida det är obligatoriskt eller inte att du lämnar dina personuppgifter till oss (samt om möjliga konsekvenser om du inte lämnar dina personuppgifter).

    Om vi​samlar in och använder dina personuppgifter med stöd av våra legitima intressen (eller tredjeparts legitima intressen) kommer detta intresse normalt utgöras av att driva vår plattform och kommunicera med dig enligt vad som är nödvändigt för att vi ska kunna tillhandahålla våra tjänster åt dig, för säkerhetsverifiering när du kontaktar oss och för vårt legitima kommersiella intresse, till exempel när vi besvarar dina frågor, för att förbättra vår plattform, för att bedriva marknadsföring eller i syfte att upptäcka eller förhindra olaglig verksamhet. Vi kan även ha andra legitima intressen, och vid behov kommer vi att klargöra för dig vid tillfället i fråga vilka dessa legitima intressen är.

    Hur avgör vi vad våra Legitima affärsintressen utgörs av?

    Vi gör en bedömning för att säkerställa följande:  (i)  Vårt intresse av att använda dina uppgifter är legitimt (dvs. vi har ett uttalat affärsbehov).
     (ii)  Affärsbehovet inskränker inte generellt dina rättigheter rörande personlig integritet.

    När vi gör denna bedömning uppskattar vi den potentiella inverkan en specifik användning av uppgifterna kan ha på dig som kund, och väger sedan detta mot våra egna affärsbehov för att säkerställa att vi får balansen rätt. Vi tillämpar också en rad säkerhetsåtgärder för att minimera eventuella risker.

    Som ett praktiskt exempel skulle vi betrakta insamling av våra kunders preferenser för marknadsföring under en bokning som ett legitimt affärsintresse att ha i egenskap av e-handelsföretag. Vi är av den uppfattningen att detta inte på ett otillbörligt sätt påverkar din personliga integritet, eftersom du sannolikt är intresserad av att få reda på utvecklingen av våra produkter och tjänster. För att skydda din personliga integritet garanterar vi dock att du när som helst kan välja att avsluta prenumerationen på denna kommunikation från ditt konto, direkt från e-postmeddelandet eller genom kundtjänst.

    I enlighet med de rättsliga grunderna ovan använder vi den information vi samlar in för att:

    • uppfylla de transaktioner du gör, t.ex. för Resenärer: boka en bostad eller ett hotell; eller för Ägare: för att lägga ut en bostad
    • förse dig med resebekräftelser och viktiga reseuppdateringar för din kommande resa (via e-post eller SMS)
    • verifiera din identitet i syfte att förebygga bedrägerier
    • hantera ditt konto, inklusive för att bearbeta betalningar
    • kommunicera med dig i allmänhet, i synnerhet om det ändrats något i din bokning
    • tillhandahålla kundtjänster relaterade till din bokning eller för att svara på förfrågningar du gör
    • underlätta kommunikationen mellan dig och Ägaren
    • beräkna intresse för och förbättra våra produkter, tjänster och webbsidefunktioner
    • meddela dig om specialerbjudanden, kuponger, lotterier samt reserelaterade produkter och tjänster som kan vara av intresse för dig Du kan få dessa via e-post, post eller annonser på webbsidor från tredje part, bland annat på sociala medier
    • i övrigt anpassa din upplevelse av den här webbsidan eller Appen
    • belöna dig som del av eventuella poäng- och bonusprogram du valt att delta i (oavsett om detta är vårt program eller en tredjeparts)
    • inhämta information från dig, inklusive genom feedback du ger eller enkätundersökningar du fyller i
    • genomföra statistisk analys av användningen av vår webbsida samt våra Appar och de tjänster vi erbjuder för att förbättra varje aspekt av vad vi gör
    • skydda våra rättigheter som företag, inklusive, men inte begränsat till, vår immaterialrätt
    • lösa tvister, samla in avgifter eller felsöka problem
    • förhindra potentiellt förbjuden eller olaglig verksamhet
    • tillämpa våra Regler och villkor
    • i övrigt utföra de åtgärder som beskrivs för dig vid tidpunkten för insamlandet av informationen.

    Om du har några frågor eller behöver ytterligare information om den rättsliga grund enligt vilken vi samlar in och använder dina personuppgifter, kontaktar du oss med hjälp av kontaktinformationen längst ned i denna Sekretesspolicy.

    Hur skyddar vi dina personuppgifter?

    Vi vill att du ska känna dig trygg med att använda våra Onlinetjänster för dina resebokningar, och det är viktigt för oss att skydda den information vi samlar in. Inga Onlinetjänster kan garantera absolut säkerhet, men vi har genomfört lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda de personuppgifter om dig som vi samlar in och behandlar. Till exempel krypterar vi överföringen av dina känsliga personuppgifter mellan ditt och vårt system, och vi använder oss av brandväggar och säkerhetssystem som upptäcker inkräktare för att hjälpa till att förebygga att obehöriga personer får tillgång till din information. Dessutom är det endast auktoriserad personal som har tillgång till personuppgifter, och de får endast använda personuppgifterna för tillåtna affärsfunktioner.

    Internationella dataöverföringar

    Dina personuppgifter kan komma att överföras till och behandlas i andra länder än det land du är bosatt i och länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Dessa länder kan ha dataskyddslagstiftning som skiljer sig från den dataskyddslagstiftning som gäller i ditt land (och som i vissa fall inte ger skydd för personuppgifter i lika stor utsträckning som i ditt land).

    Servrarna för våra Onlinetjänster finns i USA, medan våra koncernföretag och tredjepartstjänsteleverantörer bedriver verksamhet runt om i världen. Det betyder att när vi samlar in dina personuppgifter kan vi komma att bearbeta dem i något av de länderna.

    Vi har vidtagit lämpliga skyddsåtgärder för att kräva att dina personuppgifter förblir skyddade i enlighet med detta Sekretessmeddelande när de överförs till länder utanför EES. Överföringar av data mellan våra koncernföretag regleras av vårt koncernavtal, som omfattar strikta villkor för överföring av personuppgifter och som godkänts av Europeiska kommissionen enligt dess standardavtalsklausuler. Enligt vårt koncernavtal är alla våra koncernföretag skyldiga att skydda personuppgifter från EES som de behandlar i enlighet med EU:s dataskyddslagstiftning.

    Vi ser till att de av våra tredjepartstjänsteleverantörer som vi överför personuppgifter till tillämpar lämpliga skyddsåtgärder för att dina personuppgifter ska hållas skyddade. Adekvata skyddsmekanismer kan innebära (i) att vara baserad i ett land som bedöms ge adekvat skydd för personuppgifter, det vill säga att tredjepartsleverantören är baserad i ett land som Europeiska kommissionen har bedömt vara ”adekvat” eftersom dess dataskyddsnormer liknar Europeiska unionens, (ii) att tredjepartsleverantören efterlever Europeiska kommissionens standardavtalsklausuler för överföring av personuppgifter, eller (iii) att tredjepartsleverantören har certifierats i enlighet med Privacy Shield-ramverket mellan EU och USA och mellan Schweiz och USA.

    Datalagring under en förutbestämd tid

    Vi behåller de personuppgifter som vi samlar in från dig i de fall då vi har ett kontinuerligt legitimt affärsbehov att göra det (till exempel för att tillhandahålla dig en tjänst som du har begärt, eller för att uppfylla tillämpliga rättsliga krav, krav på skatterapportering eller redovisningskrav).

    När vi inte har något kontinuerligt legitimt affärsbehov att behandla dina personuppgifter kommer vi antingen att radera eller anonymisera uppgifterna. Om detta inte är möjligt (till exempel för att dina personuppgifter har lagrats i säkerhetskopieringsarkiv) kommer vi att lagra dina personuppgifter på ett säkert sätt och isolera dem från ytterligare behandling tills det är möjligt att ta bort dem.

    Om vi avser att använda dina personuppgifter för analytiska ändamål eller trendanalys över längre perioder kommer vi att anonymisera eller aggregera dina uppgifter.

    Dina rättigheter till information

    Du får åtkomst till eller kan uppdatera dina kontaktuppgifter på ditt Konto i våra Onlinetjänster. Du kan när som helst avaktivera ditt konto genom att kontakta oss via Kundtjänstportalen. Efter att du har inaktiverat ditt konto kommer du inte att kunna logga in eller få tillgång till dina personuppgifter. Du kan emellertid när som helst öppna ett nytt konto.

    Om du vill radera dina data kontaktar du oss via Kundtjänstportalen.

    Om du vill kontakta oss med anledning av personuppgifter som inte visas på ditt konto kan du kontakta oss via Kundtjänstportalen. Dina dataskyddsrättigheter [EES-medborgare]

    Om du är bosatt i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet har du följande dataskyddsrättigheter:

    • Om du vill få åtkomst till, korrigera eller uppdatera dina personuppgifter, eller begära att få dina personuppgifter borttagna, kan du göra detta när som helst genom att kontakta oss via Kundtjänstportalen eller med hjälp av kontaktuppgifterna i avsnittet ”Kontakta oss” längst ned i denna Sekretesspolicy.
    • Om du begär tillgång till dina personuppgifter kommer vi att bekräfta huruvida vi innehar information om dig och förse dig med en kopia av denna samt förklara hur vi behandlar din information och varför, hur länge vi lagrar den och dina rättigheter som är förbundna med den.
    • Om du begär att få dina personuppgifter borttagna kommer vi att radera dem. Observera att vi måste behålla all information som vi behöver för att kunna uppfylla våra lagstadgade skyldigheter eller för att upprätthålla, utöva eller försvara oss mot rättsliga anspråk.
    • Du kan göra invändningar mot behandlingen av dina personuppgifter, be oss att begränsa behandlingen av dina personuppgifter eller kräva att få ut alla dina personuppgifter från en tjänst i ett allmänt tillgängligt format (s.k. ”dataportabilitet”). Återigen kan du utöva dessa rättigheter genom att kontakta oss via Kundtjänstportalen eller genom att använda kontaktuppgifterna i avsnittet ”Kontakta oss” längst ned i denna Sekretesspolicy.
    • Du har rätt att när som helst avregistrera dig från marknadsföringskommunikation som vi skickar till dig. Du kan utöva denna rättighet genom att klicka på länken för att avsluta prenumerationen eller avregistrera dig i de e-postmeddelanden med marknadsföringsinnehåll som vi skickar till dig.
    • På liknande sätt gäller att om vi, efter samtycke av dig, har samlat in och behandlat dina personuppgifter kan du när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Om du tar tillbaka ditt samtycke påverkar inte detta lagenligheten av behandlingen av personuppgifter som vi utförde innan du tog tillbaka ditt samtycke. Det påverkar inte heller behandling av dina personuppgifter som görs på andra lagenliga grunder än samtycke.
    • Du har rätt att framföra klagomål till dataskyddsmyndigheter om vår insamling och användning av dina personuppgifter. Kontakta din lokala dataskyddsmyndighet för mer information. Kontaktuppgifter för dataskyddsmyndigheter i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, Schweiz och vissa icke-europeiska länder (inklusive USA och Kanada) finns här.

    Du skickar enklast din förfrågan till oss via vår Kundtjänstportal, som du hittar i avsnittet ”Kontakta oss” längst ned i denna Sekretesspolicy.

    Vi svarar på alla förfrågningar vi mottar från personer som vill utöva sina dataskyddsrättigheter i enlighet med tillämplig dataskyddslagstiftning.

    Visning av skräddarsydd reklam

    Data som samlas in av denna webbsida för att relevant reklam ska visas för dig. Vi arbetar ständigt med att förse dig med relevant innehåll och information. För att göra det kan vi komma att, via cookies och annan teknik, samla in information om dina reserelaterade sökningar, till exempel om du letar efter bostäder eller hotell. Vi använder den här informationen tillsammans med annan information vi har samlat in om dig för att relevantare annonser ska visas för dig på vår webbsida, på internet och på andra enheter som du använder. Om du till exempel söker efter en bostad i London på denna webbsida kan en annons för ett resepaket till London visas för dig på den här webbsidan eller någon annan webbsida du besöker.

    Du kan välja att inte få skräddarsydd onlinereklam på andra webbsidor baserad på dina reserelaterade sökningar på den här webbsidan, och lära dig mer om hur du avregistrerar dig från att din information används för skräddarsydd reklam med hjälp av någon av följande resurser:

    Observera att om du väljer att inte få skräddarsydda annonser kommer onlineannonser fortfarande att visas för dig, men innehållet i dem blir mer allmänt och mindre relevant för dig.

    Uppgifter som samlas in av affärspartners och annonsnätverk för att relevant reklam ska visas för dig: De annonser du ser på denna webbsida tillhandahålls av oss eller våra tjänsteleverantörer. Men vi tillåter även tredjeparter att samla in information om din onlineaktivitet genom cookies och andra tekniker. Dessa tredjeparter omfattar (1) affärspartners, som samlar in information när du visar eller interagerar med någon av deras annonser på våra webbsidor, och (2) annonseringsnätverk, som samlar in information om dina intressen när du visar eller interagerar med någon av de annonser de placerar på många olika webbsidor på internet. Den information som samlas in av dessa tredjeparter används för att göra förutsägelser om dina egenskaper, intressen eller preferenser och för att visa annonser på våra webbsidor och på internet i övrigt som skräddarsys efter vad du verkar vara intresserad av. Mer information finns i vår Cookiepolicy [link].

    Observera att vi inte har tillgång till eller kontroll över cookies eller annan teknik som dessa tredjeparter kan använda för att samla in information om dina intressen, och dessa tredjeparters rutiner för insamling av information omfattas inte av denna Sekretesspolicy. Några av dessa företag är medlemmar i Network Advertising Initiative, där du på ett och samma ställe kan välja bort målinriktade annonser från medlemsföretag. Klicka här och här för mer information.

    Data som samlats in av företag som driver cookiebaserade utbyten för att relevant reklam ska visas för dig I likhet med andra företag som verkar online deltar vi i cookiebaserade utbyten där anonym information samlas in om dina surfvanor via cookies och andra tekniker, och sedan delas upp i olika intresseområden (t.ex. resor). Dessa intresseområden delas sedan med tredjeparter, vilket omfattar annonsörer och annonsnätverk, så att de kan skräddarsy annonser om sådant du verkar vara intresserad av. Vi delar inte personuppgifter (t.ex. din e-postadress) med dessa företag, och vi tillåter inte dessa företag att samla in någon sådan information om dig på vår webbsida. Klicka här om du vill veta mer om cookiebaserade utbyten, inklusive hur man får tillgång till information om intresseområden associerade med cookies på sin dator, och hur man kan avböja deltagande i dessa program.

    DNT-signaler och liknande mekanismer: Vissa webbläsare kan skicka ”spåra inte”-signaler till webbsidor som webbläsaren kommunicerar med. På grund av att olika webbläsare införlivar och aktiverar den här funktionen på olika sätt är det ibland otydligt om användare avser att skicka signalerna eller ens är medvetna om dem. Den ledande organisation som anger standarder för internetanvändning arbetar på en lösning av problemet, och fattar för närvarande beslut om huruvida webbsidor bör agera när dessa signaler tas emot. För närvarande vidtar vi inte några åtgärder angående dessa signaler. Om och när en slutgiltig standard upprättas och godkänns kommer vi att omvärdera hur vi svarar på dessa signaler.

    Ändringar i detta meddelande och hur du kontaktar oss

    Uppdateringar av denna Sekretesspolicy

    Ändringar i denna Sekretesspolicy kommer att göras när det krävs till följd av ändrade rättsliga, tekniska eller affärsmässiga omständigheter. När vi uppdaterar vår Sekretesspolicy vidtar vi lämpliga åtgärder för att informera dig i enlighet med betydelsen av de förändringar vi gör. Vi kommer att inhämta ditt samtycke till eventuella väsentliga ändringar i Sekretesspolicyn när detta krävs enligt tillämplig dataskyddslagstiftning.

    Du ser när denna Sekretesspolicy senast uppdaterades på datumet för ”Senast uppdaterad” som visas högst upp i denna Sekretesspolicy.

    Kontakta oss via Kundtjänstportalen om du har frågor om ändringar i denna Sekretesspolicy.

    Kontakta oss
    • Om du har några frågor eller funderingar om vår användning av dina personuppgifter kontaktar du oss via avsnittet Sekretess på vår Kundtjänstportal [https://help.homeaway.co.uk/].
    • Personuppgiftsansvarig för dina personuppgifter är HomeAway UK Limited.
    • Vår EU-representant är: HomeAway UK Limited och du kan kontakta dem via avsnittet Sekretess på vår Kundtjänstportal.
    check